Prognoză optimistă de business în România. FMI se așteaptă la o creștere a economiei

Prognoză optimistă de business în România. FMI se așteaptă la o creștere a economiei

Economia României va crește cu 2,7% în cursul acestui an, a prognozat Fondul Monetar Internațional (FMI) într-un raport publicat marți. Experții FMI au emis o estimare chiar mai optimistă decât cea din octombrie 2014.

În ediţia anterioară a raportului World Economic Outlook, FMI prognoza că economia României va crește cu 2,5% în 2015.

În cadrul vizitei din luna februarie, experții FMI își arătau optimismul față de avansul economic al României prin încrederea față de consolidarea consumului privat, pe fondul creşterii salariului real, al preţurilor scăzute la petrol şi al unor rate ale dobânzii aflate la niveluri minime record.

FMI a prognozat pentru anul 2016 o creștere și mai mare, și anume un avans de 2,9% al economiei româneşti.

În ceea ce privește inflația din 2016, FMI preconizează o creștere de 2,4%.

FMI anticipează că rata şomajului va scădea uşor anul acesta, de la 6,8% în 2013 la 6,7%, şi se va menţine la acest nivel şi anul viitor.

România are în derulare un acord stand-by de 2 miliarde de euro cu FMI, care expiră în luna septembrie şi pe care autorităţile l-au tratat ca având caracter preventiv, fără să acceseze fonduri până în prezent. Scopul înţelegerii este de a proteja economia românească de eventuale şocuri pe pieţele financiare şi de a ajuta la reducerea costurilor de finanţare.

Acordul, însoţit de un împrumut în valoare tot de 2 miliarde de euro cu Uniunea Europeană, a fost semnat în septembrie 2013, fiind al treilea program de creditare pe care România l-a negociat cu partenerii internaţionali din 2009.

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A blog about Wordpress design, development , Software and inspiration http://themesharebd.blogspot.com