Regimul fiscal în România este ca benzina – ieftin, raportat la Europa, scump, raportat la venituri

Regimul fiscal în România este ca benzina – ieftin, raportat la Europa, scump, raportat la venituri

România are un nivel redus de împovărare fiscală dacă ne raportăm la Europa, dar dacă ne raportăm la țările cu venituri mici, categorie din care facem parte, atunci clasamentul se răstoarnă. Astfel, România devine o țară în care guvernul colectează cele mai mari taxe dacă ne raportăm la venituri. Această concluzie a fost prezentată de un studiu al firmei britanice de consultanță UHY Hacker Young.

În ceea ce privește Europa, ponderea taxelor plătite de companii şi populaţie în România este sub media din regiunea centrală şi de Est, de 25,9% din PIB. Nivelul mediu de taxare în vestul Europei atinge 38,9% din PIB.

Taxele din Europa de Est și din Balcani sunt în general mai mici decât cele din Europa de Vest.

“De exemplu, România a beneficiat anul trecut de o creştere economică de 2,8%, în principal pe fondul avansului din industrie şi comunicaţii. Statul devine un centru tot mai căutat pentru industria auto, iar companii precum Daimler, Ford şi Draexlmaier au ales în ultimii ani România în detrimentrul Germaniei pentru a deschide noi fabrici”, a spus Roy Maugham, şef department taxe în cadrul biroului din Londra al UHY Hacker Young, potrivit Mediafax.

Totuși, deși România este o țară în care se practică un regim fiscal mai blând, dacă s-ar face un clasament al țărilor cu venituri mai mici, România ar fi pe locul doi după Croația (19% din PIB) la gradul de împovărare fiscală.

Media taxelor în țările cu venituri mici este de 15,1%. Autorii studiului au inclus în acest grup următoarele state: România, Croaţia, Nigeria, Emiratele Arabe Unite, Porto Rico, Guatemala, Egipt, Bangladesh, Peru, Singapore, Malaysia, Argentina, Uruguay, Jamaica şi Barbados.

Studiul întocmit de UHY Hacker Young arată că Danemarca are cel mai ridicat regim de taxare din lume, de 48,6% din PIB, urmată de Franţa (45% din PIB), Belgia (44,6% din PIB), Finlanda (44% din PIB), Suedia (42,8%) şi Italia (42,6%).
La polul opus, firmele şi populaţia din Nigeria plătesc cele mai mici taxe, de 1,6% din PIB, urmate de cele din Emiratele Arabe Unite (2,7% din PIB), Porto Rico (7,6% din PIB) şi Egipt (10,3% din PIB).

Submit a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

A blog about Wordpress design, development , Software and inspiration http://themesharebd.blogspot.com